A Lyme kórról 13+1 pontban

775
HOZZÁSZÓLÁS:
 1. A Lyme (magyarullájm‘) kór egyike a XX. században felfedezett betegségeknek. Nevét onnan kapta, hogy a feljegyzések szerint 1975-ben, az USA-ban, a connecticuti Lyme kisvárosában diagnosztizálták, mint az ízületeket érintő járványszerű megbetegedést.
 2. A statisztikák szerint az USA bizonyos államaiban mind a mai napig gyakrabban üti fel a fejét a betegség.
  ticks4_h

  A Lyme kórt a kullancs egy fajtája terjeszti!

   

 3. Allen Steer professzor nevéhez köthető a Lyme pontos leírása, aki először jött rá arra, hogy az igencsak változatos tünetegyüttes (ízületi tünetek, neurológiai problémák) egyetlen fertőzés következtében alakulnak ki.
 4. 1982-ben Willy Burgdorfer megtalálta a Lyme kórokozóit, mégpedig kullancsok belében!
 5. A Lyme kórokozója a kullancsok közül kizárólag az ‘Ixodes ricinus’ kullancsban található meg.
 6. A kórokozó a felfedezőjéről kapta a nevét >>> ‘Borrelia burgdorferi spirochaeta. A későbbiekben kiderült, hogy közeli rokonságban áll a szifiliszt okozó ‘Treponema pallidum’-mal.
 7. Már Burgdorfer is úgy írta le a Lyme kórokozóját, mint egy dugóhúzó-szerű, tengelyes körül gyorsan forgó parazitát, amely képes áthatolni a szövetek közti részeken, befúrja magát makrofágokba, limfocitákba. A megtámadott sejtek burkai között “lappang”, és bár nem termel méreganyagokat, egyszerűen úgy írhatnánk le, mint hogy az enzimfolyamatok befolyásolásával szövetkárosodást okoz.
 8. A szervezetben a vérárammal, a szövetközi vándorlással terjed tovább.
 9. Első tünete jellemzően a kullancscsípés körüli 5cm kiterjedésű bőrpír. Ahogy már fentebb említettünk lappangó baktérium, ennek ideje általában 7-8 nap. Előfordulhat, hogy a vérárammal továbbterjedő kórokozó nem csak egy, hanem több ún. Lyme-folt megjelenését eredményezi. Tudni kell, hogy amennyiben a folt magától is szűnik meg, az nem jelenti azt, hogy a kórokozó tovább már nincs jelen a szervezetben.
 10. Ismertető jele, hogy egyes testrészek (gyermekkorban főleg a fülcimpa) lilára színeződnek.
 11. Fájdalommal (mégpedig csillapíthatatlannal) akkor jár, amikor már a hosszú időn át a szervezetben lappangó kórokozó az érintett bőrfelület alatt az idegeket, csontokat, ízületeket is megbetegíti. >>> A bőr sorvadásnak indul, sérülékennyé válik. Ízületi panaszok is kialakulnak.
 12. Súlyosabb estekben szívizomgyulladást, szívritmuszavart, idegrendszeri elváltozást, az arcideg bénulását, kóros leépülést is eredményezhet.
 13. Háziállatokra, kutyákra nézve is veszélyes.
 14. Hazánkban 1998 óta regisztrált betegség, évente kb. 1000 megbetegedést diagnosztizálnak. Kezelhető betegség a szükséges védőoltást még nem találták fel a Lyme ellen.
775
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. Zalai Nikoletta szerint:

  Egy családi jóbarátunkat egy tavalyi kirándulás alkalmával csípte meg kullancs. A csípés helyén kör alakban vörös folt jelent meg, majd szép lassan jött a többi tünet, a végtagfájdalom és az elviselhetetlen nyaki fájdalom. Vérvétel alapján Lyme-kórt állapítottak meg nála. Hosszadalmas injekció kúra és oxigén terápia segített neki. A megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni, nagyon nehezen gyógyítható betegség.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]